De Zaanoever, klik hier om de foto's te zien

Gebiedsuitbreiding van NUL20 tot aan de randen van de regio geeft de fotograaf gelegenheid om nieuwe verkenningen te doen, en de Zaan­oever is niet alleen een mooi doelwit maar nog nuttig ook voor een tijdschrift als NUL20. De complexiteit van de problematiek ligt er voor het oprapen, dringt de neusgaten binnen met de geuren van de voedsel­industrie en doet de herinnering herleven aan de tijden dat de arbeider te voet van huis naar het werk ging.
Vanuit Amsterdam gezien ligt Zaanstad veel verder weg dan andersom, met de havens van beide steden er tussenin en die van Amsterdam is nou eenmaal groter en meer afgezonderd ten opzichte van de Amsterdammers. Wat voor Amsterdam (en de rest van Nederland) de grachtengordel is, dat is de Zaan voor Zaanstad (en de rest van Nederland): Bron van welvaart en onlosmakelijke verbondenheid met het water.
De fotoreportage op deze pagina geeft de indruk van een tocht per boot die in de maand september gratis voer in het weekend van Amsterdam Centraal naar de Zaanse Schans, waarna de reiziger per fiets door de groene weide terugkeert naar Amsterdam. In werkelijkheid ben ik de afgelopen periode wel 7 keer in het gebied geweest om zoveel mogelijk te kunnen fotograferen bij de beste lichtval, en die was in de afgelopen periode wel uitdagend mooi met dreigende wolken maar zeker niet altijd gunstig. De reis begint als de veerboot de Coen­tunnel is gepasseerd en container­terminal de Vrede nadert. Je ziet de wijde bocht rondom het verlaten munitiedepot aan het Hembrugterrein waar de veerpont rechtsaf de Zaan op gaat. Ervaar de uitstapjes aan de oever ter linker en ter rechter zijde, en geniet zoals de fotograaf dat ook heeft gedaan.

Zaans Industrieel Erfgoed
Hembrugmuseum
Rondleiding over het Hembrugterrein
Home Boinkinbeeld
Home Nul20

21 september 2011